bijeenkomst SNA bij Gelders Archief

Verslag bijeenkomst Stedelijk Netwerk Arnhem

bij Gelders Archief 26 februari 2014

image004

Het was een boeiende avond bij het Gelders Archief. Een imposant gebouw aan de Westervoortsedijk waar menig Arnhemmer langsrijdt en waarschijnlijk geen idee heeft wat daarbinnen nu precies gebeurt.
Frannie Haagsman verwelkomt zoals altijd de leden van Stedelijk Netwerk Arnhem, in de imposante hal die tevens de entree vormt van het gebouw.
Fred van Kan, algemeen directeur Het Gelders Archief, heet ons hartelijk welkom.
Na een korte bedrijfsfilm vertelt Fred ons meer over de historie, het belang en de toegevoegde waarde van het Gelders Archief.

 

image006Bijzonder is dat ruim 200 jaar geleden het eerste officiële archief in Nederland is opgericht in Den Haag, te weten in 1802. In 1879 was het archief aan de Markt in Arnhem een feit. In september 2013 verhuisde het Gelders Archief naar dit state-of-the-art gebouw waar menig technisch snufje ons tijdens dit bedrijfsbezoek nog zal verbazen.Het gebouw telt 5 verdiepingen, herbergt 5 depots met in totaal 45 kilometer aan archiefwand. Een constante luchtvochtigheid, temperatuur en bepaald zuurstofniveau is van belang om de archiefstukken zo goed mogelijk te bewaren. Ook gebruikt men zuurvrij papier en zijn de kartonnen archiefdozen doorontwikkeld om alle documenten zo lang mogelijk te behouden.

 

Een vraag die velen van ons deze avond bezighield; wat is het maatschappelijk belang van een dergelijk archief en waarom heeft het Gelders Archief zo’n prachtig gebouw op een plek in Arnhem met een uniek uitzicht.
Het Gelders Archief heeft bestaansrecht door een gemeenschappelijke regeling; het bewaren van archieven van rijksinstellingen en van gemeenten. Dit doet zij voor diverse gemeenten in de provincie Gelderland.“Het Gelders Archief fungeert als informatiebemiddelaar”Er wordt ons duidelijk dat een archief een groot maatschappelijk belang treft. Ook wordt steeds het waarborgen van privacy gewogen. Zo beslist de archivaris welke stukken niet publiekelijk ter inzage worden gesteld en wordt de privacy wetgeving nauwkeurig nageleefd; denk bijvoorbeeld aan rechtbankdossiers.Er volgt een interessante discussie over het belang van het delen en kunnen raadplegen van informatie, versus het vercommercialiseren van informatie.In samenwerking met het Nationaal Archief heeft een grote digitaliseringsslag plaatsgevonden. Veel informatie is nu vanaf de bank thuis via internet raadpleegbaar. Naast een belangrijk historisch stuk, een tekst uit de 9e eeuw met het handschrift van Karel de Grote wordt het Gelders Archief ook de plaats waar modemateriaal bewaard gaat worden.Met 45 FTE en 85 vrijwilligers is het Gelders Archief een plek waar iedereen terecht kan om informatie op te zoeken.Het gebouw is ontwikkeld met een lump sum financiering, hierdoor behoudt het Gelders Archief nu en in de toekomst zijn waarde in dit indrukwekkende gebouw.“Archiefwaarde blijft over de lange termijn altijd van belang en hoort niet thuis in een politieke discussie”Aan het begin van de avond verwelkomde Kees Joosse, voorzitter Stedelijk Netwerk Arnhem, de nieuwe leden:

  • Freek Roffel, directeur SLAK, Arnhem;
  • Gerrit van Weeren, voorzitter Modekwartier Arnhem en eigenaar Okimono;
  • Peter de Haan, lokatiedirecteur Akzo Nobel, kantoor Arnhem en kantoor Amsterdam
  • Brigitte van West, eigenaar Van West Managementondersteuning, Arnhem.

Zij zorgt voor verslaglegging en fotografie tijdens de SNA bijeenkomsten.

image010

image012