SNA bijeenkomst in Pucks café – woensdag 30 maart 2016

We waren te gast in het theatercafé Huis van Puck, het huis voor podiumkunsten dat is gevestigd in de voormalige Coehoornkazerne in Klarendal. Het onderwerp van deze avond: De identiteit van de Arnhemmer. De plek leende zich uitstekend voor onze eerste eigen Pub Quiz: in het hart van een van de meest besproken wijken van Arnhem, waar de ‘échte Èrnhemmers’ nog te vinden zijn.

Na het welkomstwoord van voorzitter Kees Joosse gaf wethouder Ine van Burgsteden haar beschrijving van de Arnhemmer. Ine, van oorsprong Friezin, maar inmiddels al 25 jaar Arnhemse, vond de Arnhemmer aanvankelijk best koel, kat uit de boom kijkerig en met vaak een half leeg glas in de hand. Toch is ze van Arnhem en haar inwoners gaan houden. Voor de gelegenheid was ze zelfs gekleed in de kleuren van ‘Vitèssss’.

Volgens de strakke planning had Maarten van Roosmalen om 18.00 uur het podium zullen betreden, maar zoals een echter Arnhemmer dat doet, verscheen hij keurig een Arnhems kwartiertje later. Deze in Arnhem opgegroeide auteur van fictie en columns las voor uit eigen werk ‘Geen brug te ver’ en ‘De pootjes zitten er nog aan’. Droog voorgelezen, met een blik waarbij je onmiddellijk de conclusie trekt dat ook zijn glas al halfleeg is, verscheen voor ons het beeld van de Arnhemmer. Of eigenlijk, Arnhemmers, want DE Arnhemmer bestaat niet. Arnhemmers zijn niet uitgesproken positief. Ze weten mooie dingen te relativeren en minder fraaie dingen negatief uit te vergroten.

Na deze warming-up en een wat somber beeld van de Arnhemmers werd het tijd voor de kennistest: hoe goed kennen onze leden Arnhem eigenlijk? Arnhems Meisje Els Koot las in rap tempo de vragen voor. Maar liefst 5 rondes, inclusief een muziekronde, hadden we nodig om de ultieme kenners te vinden. 7 teams van ieder gemiddeld 5 leden namen het tegen elkaar op. Tussen de vragen door werd druk gediscussieerd. Het werd steeds warmer in het café, de gezichten roder en de glazen rijkelijk gevuld. Het was duidelijk, Arnhemmers zijn competitief ingesteld en bloedfanatiek. De spanning was om te snijden en na de puntentelling van de jury, bestaande uit Chris Jagtman en Berry Kessels, werd de winnaar bekend gemaakt: het team ‘Perfèc’ scoorde het hoogst. Geen hele grote verrassing, want in dit team zaten mensen van de Gemeente van wie we ook mochten verwachten dat zij alle vragen bijna foutloos konden beantwoorden. U begrijpt, deze relativerende opmerking komt uit de koker van een Arnhemmer…..

Er werd tijdens het eten, overigens prima verzorgd door De Wereldkeuken uit Klarendal, nagepraat over de Pub Quiz. De sfeer was uitstekend en als je aan mij vraagt naar de identiteit van de Arnhemmer, dan kan ik na deze avond aan het wat kritische beeld dat Ine en Marcel schetsten toevoegen dat de Arnhemmer zeer gedreven is om te winnen en eenmaal ontdooid, luid boven de muziek uit praat. Het liefst over zichzelf en Arnhem,en uiteindelijk toch met het glas halfvol.