Uitnodiging: 6 oktober 2017 Gelderse bezichtiging tentoonstelling Johan Maelwael in het Rijksmuseum

Van 6 oktober 2017 tot 7 januari 2018 eert het Rijksmuseum Nederlands eerste schilder: Johan Maelwael. Rond zijn beroemdste werk de Grote Ronde Pièta – dat bij hoge uitzondering door Musée du Louvre wordt uitgeleend – brengt het Rijksmuseum vijftig adembenemende kunstschatten uit het middeleeuwse West-Europa voor het eerst bijeen. Maelwael groeide in de late 14de eeuw op in Nijmegen, waar hij in de werkplaats van zijn vader schilderwerk voor de hertogen van Gelre maakte. Zijn werkelijke faam bereikte hij vervolgens als hofschilder van de hertogen van Bourgondië in Dijon. Ruim 600 jaar geleden was hij een van de meest succesvolle en bestbetaalde meesters in West-Europa, maar tegenwoordig is hij slechts bij een kleine groep liefhebbers bekend als de oom en ontdekker van de gebroeders Van Limburg.

Pieter Roelofs, samensteller van deze uitzonderlijke tentoonstelling én lid van het Stedelijk Netwerk Nijmegen, mag namens de directie van het Rijksmuseum de leden van het Stedelijk Netwerk Arnhem uitnodigen voor een speciale ‘Gelderse’ bezichtiging op de eerste tentoonstellingsdag, vrijdag 6 oktober in de namiddag. Het programma begint met een korte introductie, een bezoek aan de tentoonstelling en een borrel na sluitingstijd om de herontdekking van ‘onze’ Gelderse Johan Maelwael te vieren. De SNA-leden ontvangen per mail een persoonlijke uitnodiging.

 

La Grande Pietà ronde, Johan Maelwael.(Nijmegen, c. 1370 – Dijon, 1415), c. 1400. © 2009 Musée du Louvre / Erich Lessing