Verlag SNA bijeenkomst 11 februari 2019 | Taal, kunst en erfgoed in Rozet

Met het SNA maakten we een reis door Rozet en konden we op alle verdiepingen proeven wat de ‘bewoners’ van het gebouw te bieden hebben.

Van boven naar beneden

De ontvangst met een heerlijk hapje en drankje van Momento was op de 5e etage, waar we ook alvast een indruk kregen van de tentoonstelling ‘Arnhem Plasticvrij’. Met deze tentoonstelling en diverse activiteiten wordt aandacht besteed aan afval en de plastic soep die in de oceanen drijft. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 10 april 2019.

In het auditorium gaf Jenny Doest, directeur bestuurder van Rozet, ons een blik op de geschiedenis van de plek waar in 2013 Rozet verrees. Dit stukje Arnhem was voor bewoners en ondernemers een doorn in het oog. Maar in 2012 kwam daar verandering in. Departement Tijdelijk Ordening (DTO) zag kansen voor deze plek en ontwierp samen met buro Harro het Bartokpark, een mini stukje veluwe. Tegenover Rozet verscheen in 2013 het feestaardvarken van kunstenaar Florentijn Hofman, een geschenk van Burgers’ Zoo aan de stad. Een paar later maakte Theater aan de Rijn van de oorspronkelijke achterzijde een nieuwe entree aan het Bartokplein. En in diezelfde periode transformeerde Collectie De Groen het oude bankgebouw in de Weverstraat om tot een huis van kunst met in de kelder Bar De Groen, ook te bereiken via het Bartokplein. Met nieuwbouw (huur)appartementen aan het plein was in 2018 Bartok af. De plek waar men vroeger liever niet kwam, is nu een trekpleister voor Arnhemmers en bezoekers!

Via zang en dans naar woordkunst

Terwijl we de indrukwekkende trappen afdaalden werden we getrakteerd op gezang en dansvoorstellingen door dansers van De Vloer, school voor podiumkunsten en een van de bewoners van Rozet.

   

In de bibliotheek op de 2e etage werden we eerst gevoed met woorden door Mensen zeggen dingen (een platform voor poëzie en performance), daarna met een walking dinner van Momento.

  

Van beneden naar boven

In kleine groepen bezochten we de tentoonstelling Plastic Soep en eindigden we de bijeenkomst waar we begonnen met een dessert, koffie en werd er nog lang nagepraat over Rozet en haar bewoners.