Verslag SNA bijeenkomst 25 juni 2019 | Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek

In september 2019 vindt de 75e herdenking van de Slag om Arnhem plaats. Het is dan 75 jaar geleden dat duizenden geallieerden rondom Arnhem gevochten hebben voor onze vrijheid. De slag om Arnhem heeft niet alleen veel impact gehad op onze stad en inwoners, maar heeft ook een belangrijke plek gekregen in de wereldgeschiedenis. Jaarlijks herdenken we deze gebeurtenis in aanwezigheid van veteranen die in WOII hebben gevochten.

In dit jubileumjaar bezochten we met onze leden een plek die nauw verbonden is met de slag om Arnhem: het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek. Dit museum toont het verhaal over de slag om Arnhem en is het Host-Museum van Airborne at the Bridge. Airborne at the Bridge Arnhem is een museale dependance op een unieke en prachtige locatie in Arnhem. Een plek waar bezoekers op aansprekende wijze alles te weten komen over de dramatische gebeurtenissen bij de brug in september 1944.

Villa Hartestein

Het oorspronkelijke gebouw Hartenstein is gebouwd in 1728 als herberg. De villa zoals deze er nu uitziet, is gebouwd omstreeks 1865 en was in september 1944 het hoofdkwartier van de Britse luchtlandingstroepen onder leiding van generaal-majoor Roy E. Urquhart. Vanuit deze locatie zijn de gebeurtenissen rondom de Slag om Arnhem geregisseerd.

In de gerestaureerde ruimte werden we ontvangen door Sarah Heijse, directeur van het museum. Wethouder Hans de Vroome hield een presentatie over de Airborne Region.

   

Rondleiding

Twee gidsen namen ons mee door het museum en vertelden levendig over de gebeurtenissen rond de Slag van Arnhem. Het museum toont persoonlijke verhalen van militairen en burgers en topstukken waar bijzondere verhalen achter schuil gaan.

In de ondergrondse Airborne Experience beleefden we het verhaal van de Slag om Arnhem. Beeld en geluid omringden volledig de ervaring. We stonden tussen de felle gevechten in de Arnhemse straten van de jaren ’40 en betraden het slagveld.

      

Napraten

Onder de parasol werd nog lang nagepraat over de sporen van de oorlog en over de bijzondere locatie die nauw verbonden is met de Slag om Arnhem.